گلونی

وبلاگ علی اکبر ویسی

گلونی

وبلاگ علی اکبر ویسی

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

 

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم 

ماه محرم در سرتاسر کشور جمهوری اسلامی ایران عزای حسینی برپا هست که مردم هر شهر سنت های خاص خود را در این ماه دارند. در این مقاله بـه سراغ مردم لرستان رفته ایم. مردم استان لرستان برای سوگواری محرم و ایام تاسوعا و عاشورا آداب و رسوم خاص و ویژه‌ای دارند که از جمله انها می‌توان بـه چهل منبر و بـه گل افتادن، اشاره کرد.

 

البته بـه ظاهر تفاوت‌های مقداری میان نوع سوگواری در میان مردم شهرستان‌های گوناگون استان لرستان مشهود هست، اما در واقع همه ی مردم این استان بـه یک شیوه خاص خود سوگواری میکنند که تفاوت‌های بسیار چندان با نوع سوگواری دیگر اقوام دارد. در خرم‌آباد تکایای محلی، محل خاصی از سوگواری جوانان این شهر هست،

 

قدیمی‌ترین تکایا که بـه استناد کتیبه آن دارای ۱۵۰ سال قدمت هست، در محله درب دلاکان خرم‌آباد قرار دارد کهدر حال حاضر نیز میعادگاه سوگواران حسینی هست.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

شروع مراسم سوگواری مردم خرم‌آباد با صدای ساز و دهل که آهنگ حزن‌انگیز «چمرونه» را می نوازد نخست میشود، پس از نواخته شدن آهنگ چمریونه در محله‌ها وکوچه‌ها، دسته‌های عزادار که شامل سینه زنان و زنجیرزنان حسینی میباشند، در خیابانها بـه راه می‌افتادند تا بـه جایگاه اصلی شهر بروند.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

سینه زنان خرم‌آبادی بـه شیوه‌ای خاص که ویژه مردم این شهر هست سینه زنی میکنند، در این شیوه ابتدا سینه زنان نشسته و سینه میزنند بعد وقتی که نوحه خوان فریاد می زند «ای وا شهیدا بـه دشت کربلا» همگی سرپا می‌ایستند و ضمن پاسخ دادن بـه نوحه خوان با دودست و بـه شدت سینه می زنند.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

مراسم چهل منبر یکی از رسوم خاص و منحصر بـه فرد خرم‌آباد هست که در این مراسم که در روز تاسوعای حسینی برگزار میشود، زنان خرم‌آبادی بـه یاد بردگی حضرت زینب«س»، با پای عریان و با نقابی بر صورت، ازمحله «باغ دختران» حرکت کرده و چهل شمع در منزل‌هایی که درب آن ها باز هست، روشن میکنند.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

آیین بـه گل افتادن، سابقه این آیین مربوط بـه پیش ازاسلام هست که در ایران پیش از اسلام برای برگزاری مراسم سوگ بزرگان، قهرمانان و جوانان و عزیزترین درگذشتگان انجام می‌شده هست، در استان لرستان نیز این آیین در سوگ عزیزان از دست رفته معمول بوده و حالا نیز در سوگ سرور و سالار شهیدان و یاران باوفایش انجام می شود.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

در این مراسم ابتدا خاک تمیز طاهر از مکانی تهیه میشود که عاری از هر گونه آلودگی باشد، سپس حوضچه‌هایی که معمولاً بـه دو شکل مربع و دایره ساخته میشود، بعد خاک های از پیش حاضر شده را الک کرده و درون حوضچه می‌ریزند و آن را با گلاب های نذر شده و آب حاضر میکنند.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

در کنار حوضچه‌های گل، مقدار زیادی هیزم بـه‌ صورت کپه بر روی هم انباشت میشود، این هیزم‌ها در روز عاشورا برای خشک کردن کسانی که بـه گل افتاده‌اند بهره گیری میشود.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

سوگواری مردم خرم‌آباد در شب تاسوعا با حزنی خاص تا روز عاشورا ادامه دارد، حدود نیمه‌های شب عزادارانی که برخی نذر دارند وارد حوضچه‌های گل شده و برخی تمام سر و صورت و حتی چشمان خود را آغشته بـه گل میکنند و بـه اصطلاح بـه گل می‌افتند.برخی دیگر از عزاداران تنها سر و صورت و دو کتف و شانه خود را گل میزنند و در کنار شعله‌های آتش که بـه همین منظور تهیه شده خود را خشک میکنند و فرد بـه گل افتاده این اوضاع را تا ظهر عاشورا حفظ می کند.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

این آیین در خرم‌آباد توسط همه ی ی اقشار از هر فکر و سلیقه، فقیر و غنی و پیر و جوان و زن و مرد انجام میشود، در قدیم مرکب هر اسب سوار نیز گل بر سر می گذاست که امروزه بـه جای اسب افراد خودروی خود را گل مالی میکنند.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

صبح عاشورا گذشته از طلوع آفتاب ناله جانگداز ساز و دهل که نوای چمریونه مینوازد، شروع بـه نواختن میکند، عزادارانی که هنگام سحر بـه گل افتاده بودند در کنار آتش‌های برافروخته میدان محله بر سرزنان و «هی رو هی رو» گویان بـه عزداری می پردازند.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

در روز عاشورا سوگواری در قالب دسته‌جات سینه زنی و زنجیر زنی تا ظهر عاشورا ادامه دارد و کسانی که نذر دارند در مسیر حرکت هیئت‌ها گاو و گوساله‌های نذری را سر می برند و این بدان معناست که این هیئت شام یا نهار را در منزل نذر کننده صرف کند.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

بعد از ظهر عاشورا که در گویش محلی بـه آن طوق اشگس گفته میشود، مراسم سوگواری بـه آخر میرسد و عزاداران برای اقامه نماز ظهر عاشورا بـه آرامستان مشهور این شهر «آرامستان خضر» می‌روند و نماز ظهر عاشورا را بـه جا می‌آورند که بدین گونه مراسم سوگواری دهه محرم بـه آخر میرسد.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

از دیگر عرف‌های روز عاشورای لرها مراسم «دختران چهل منبر» هست. از اول صبح عاشورا، دخترانی سیاه‌پوش و نقابدار با پای عریان بـه‌ صورت گروهی، مجالس عزا و حسینیه‌های شهر را می‌گردند و با نیت خواسته‌های گوناگون بـه‌ویژه اقبال گشایی در هر جلسه و مراسم سوگواری یک شمع روشن می‌کنند تا چهل منبر را سر بزنند و چهل شمع روشن کنند.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

روز هفتم را مردمان «تراش» عباس می‌دانند در این روز همگی بـه حمام می روند و پس از اصلاح سرو صورت و نظافت کامل، لباس های تمیز میپوشند. پس از چند ساعت سوگواری بی ریا و بدون تکبر و صادقانه و جانسوز گلی‌ها و همه ی ی سینه زنان و عزاداران بـه‌سوی مرکز شهر حرکت میکنند و این مراسم تا ظهر عاشورا ادامه دارد.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

آخر سوگواری و مراسم روز عاشورا با ضرب المثل طوق اشگس Tog esges اعلام می شود. طوق بر وزن سوق نشانه ویژه و عمودی عزاداران ماه محرم در خرم آباد هست، محور اصلی چوب نسبتا ارتفاع هست بـه‌طول هشت تا ده متر که از یک متر بـه بالا از چندین حلقه که مرکز آن‌ها چوب اصلی هست تشکیل می شود.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

یک پارچه از جنس مخمل دور حلقه‌ها می‌بندند و در بالا و انتهای آن یک قندیل نقره قرار می‌دهند و اطراف آن‌را با نوارهای رنگی ریشه دار و آینه‌های کوچک زینت می‌دهند. قدیمی‌ترین این علم مخصوص روستای ماسور بوده هست که بـه‌وسیله یکی از محترمین و معتمدین محل ساخته و حمل می‌شده هست.

آشنایی با سنت های عزاداری مردم لرستان در ماه محرم

این علم را از چترهای متعدد و وسیع می‌ساختند که باکت kat و گلونی Golvanye و پارچه‌های رنگارنگ دیگر تزئین می‌دادند و روی شالی که بـه کمر می‌بستند حمل می‌شده هست، دو نفر نیز از دو طرف با رسن آن‌را مهار می‌کردند.

 

عزاداران روستای ماسور پس از وارد شدن بشهر و انجام مراسم و گرداندن طوق در شهر و سینه زنی ظهر عاشورا طوق را می‌شکستند «قسمت‌های گوناگون آن‌را از هم جدا می‌کردند» و در واقع سوگواری آخر می‌پذیرفت.اصطلاح «طوق اشگس» Tog esges از آن زمان باقی باقیمانده هست که بـه صورت یک ضرب المثل در میان مردم جا افتاده هست و هر وقت جریانی پیچیده و یا جلسه و مجلسی آخر می‌پذیرد می گویند: “طوق اشگس” بـه این معنی که موضوع خاتمه یافت.

 

بـه‌ویژه در ظهر عاشورا که مراسم سوگواری آخر می‌پذیرد و عزاداران متفرق می شوند این مانند کاربرد بیشتری دارد نوجوانان و جوانان دوستدار ائمه اطهار «ع» این روزها با شور و حالی عاشورایی، فضای استان را برای برگزاری آیین‌های ویژه سوگواری و سوگواری حاضر کرده‌اند تا این آیین‌ها بـه خوبی برگزار شود.

غذاهای محلی استان لرستان

غذاهای محلی استان لرستان

محبوبه رستمی
جمعه، ۱ فروردین ۱۳۹۹ ساعت ۱۶:۰
غذاهای محلی استان لرستان

لرستان یکی از استان‌هایی است که هر کسی با هر ذائقه‌ای که به آن سفر کند، حتما از غذاهای محلی‌اش خوشش می‌آید و غذاهای آن، باب میل همه افراد است.

در غرب کشور ما استانی نام‌آشنا با مردمانی بی‌آلایش زندگی می‌کنند که سنت‌ها و عقاید زیبای‌شان از قدیم زبانزد بوده است. استان لرستان، سیزدهمین استان ایران از نظر جمعیت، و به عقیده‌ی باستان‌شناسان یکی از نخستین سکونت‌گاه‌های بشری بوده است. بی‌شک استانی با این قدمت، فرهنگ غذایی غنی و جالبی خواهد داشت. در ادامه‌ این مطلب با ما همراه باشید تا به معرفی چند غذای سنتی استان لرستان بپردازیم.

چزنک رغو

این غذا در بین مردم لرستان به نشانه‌ی احترام به مهمان تازه از راه رسیده آماده می‌شود. مواد تشکیل‌دهنده‌ این غذا را از نام آن می‌توان تشخیص داد. این غذای مناسبتی خوشمزه از چزنک (نان فطیر) و رغو (روغن حیوانی و محلی) تهیه‌ می‌شود که بعد از تهیه‌ی نان و قبل از سرد شدنش چند قاشق روغن محلی روی آن می‌ریزند. اغلب به این ترکیب شیره‌ی انگور یا خرما یا خاک قند اضافه می‌کنند.

کباب بروجرد

یکی از با کیفیت‌ترین کباب‌های ایرانی، کباب بروجردی است. کباب بروجردی شامل انواع کباب (کوبیده، چنجه و برگ) است، اما معمولا منظور از کباب بروجردی نوع کوبیده‌ی آن است. کوبیده‌ بروجردی تفاوت چندانی با دیگر کوبیده‌های ایرانی ندارد و دلیل معروفیت آن استفاده از گوشت مرغوب و دقت و مهارت کباب‌پزها است. گوشت سردست گوسفندی، پیاز، جوش شیرین، نمک وفلفل مواد تشکیل‌دهنده‌ی کوبیده بروجردی است. چنانچه این کباب را که به‌همراه نان سنگک، دوغ محلی و سبزیجات سرو می‌شود، از غذاخوری‌های معتبر تهیه کنید، خاطره و طعم آن برای همیشه با شما خواهد ماند.

آش شله ماش دورود

برای تهیه‌ی این آش که یکی از غذاهای محلی شهرستان دورود است نیاز به زمان کافی دارید.  لوبیا چیتی،‌‌ ماش،‌ عدس، ‌برنج،‌ پیاز، آب‌گوشت، کشک، زعفران و نعناع داغ مواد تشکیل‌‌دهنده‌ی این آش خوشمزه و لذیذ است که بهتر است لوبیای آن شب قبل خیس شده و آب آن‌ را چند بار عوض کنید. برنج  و عدس را نیز از یک ساعت قبل از تهیه‌ی آش بگذارید خیس بخورد. 

شله ماش درورد

آش کلونک الیگودرز

آش کلونک یکی از غذاهای سنتی شهرستان الیگودرز است که فقط در فصل بهار‌ طبخ می‌شود. دلیل طبخ این آش در این فصل وجود گیاهی در ترکیب آن است که به‌صورت خودرو در بهار رشد می‌کند.

آش گوشت خرم‌آباد

یکی دیگر از غذاهای مناسبتی شهرستان خرم‌آباد که اغلب در عروسی‌ها و اعیاد طبخ می‌شود، آش گوشت است. زیر برنجی یا همان چلو گوشت را در سینی بزرگی که به‌ اصطلاح لُری به آن مجمع می‌گویند، سرو می‌کنند. مجمع، سینی‌های مخصوص و گردی از جنس رویی یا استیل است که هر سینی برای سه نفر در نظر گرفته می‌شود. افراد به شکل گرد دور مجمع نشسته، غذا را سرو می‌کنند. نحوه‌ی کشیدن این غذا در مجمع نیز آداب خاصی دارد، به این‌گونه که کمی پلو در کف مجمع می‌ریزند، سپس گوشت‌های پخته را در وسط برنج کشیده و روی آن‌را با برنج می‌پوشانند به‌طوری که گوشت پیدا نباشد. در آخر یک قطعه پیاز و کمی نمک در سینی می‌گذارند و غذا را با نان می‌پوشانند تا سرد نشود.

شامی کوو خرم‌آباد

این غذای محلی مردم خرم‌آباد در طبخ خود شامی‌ها تفاوت چندانی با شامی‌های مرسوم ندارد. اما در مواد اولیه‌ی آن برای تهیه‌ی سس شامی  از رب انار، سبزی‌های معطر و مغز گردو استفاده می‌شود. این غذای لذیذ به‌دلیل داشتن رب انار، ترش است، بنابراین اگر مزه‌ی ترشی با ذائقه‌ی شما سازگار نیست، بهتر است مقداری شکر به سس آن بیفرایید.

شامی

دلمه برگ مو بروجرد

برای تهیه‌ی این دلمه‌ی برگ مو سنتی علاوه بر مواد معمول دلمه از باقلا، روغن حیوانی و ماست هم استفاده می‌شود.

خورش کلیه‌ترش

گوشت گوسفند، سیب‌زمینی، رب انار، پیاز، نمک،‌ زردچوبه و فلفل مواد تشکیل‌دهنده‌ی این خورشت لرستانی است. این غذای لذیذ در بین مردم لرستان طرفداران زیادی دارد.

سُغدو (دلمه‌ی سیراب شیردان)

طرفداران کله پاچه‌ی ایرانی مردمان لرستان طعم جدیدی از این غذا را به شما ارائه خواهند داد. سغدو که یکی از غذاهای سنتی لرستانی‌ها است، از شکنبه‌ی گوسفند تهیه می‌شود. برنج، آلوبخارا، گردو، روغن، آب و ادویه دیگر مواد تشکیل‌دهنده‌ی سغدو است. برای تهیه‌ی این خوراک لذیذ مواد را داخل شکنبه ریخته و با نخ و سوزن می‌دوزند. سپس روی آن آب و ادویه ریخته و روی حرارت ملایم می‌پزند.

سغذو

دنو رو

دنو رو در واقع همان آش دندانی است که در جشن و سرور رویش اولین دندان نوزاد طبخ می‌شود. اهالی لرستان این آش را پخته و بین همسایه‌ها پخش و در قبالش هدیه‌ای به‌منزله‌ی آرزوی سلامت نوزاد دریافت می‌کنند. لرستانی‌ها بر این باور هستند که اگر این آش آیینی در وقت روییدن دندان نوزاد پخته نشود، در بزرگسالی دچار دنوریچه (دندان قروچه) خواهد شد. گندم، لوبیا، نخود، ‌عدس و باقلا مواد اصلی تشکیل‌دهنده‌ی این آش خوشمزه است.

آش

آش پرشکه

آش روزهای سرد لرستان که برای پخت آن از عدس، سبزی بلوک، آرد گندم، کشک، نمک و ادویه استفاده می‌شود. این آش را اغلب برای درمان بیماری‌ها مخصوصا سرماخوردگی طبخ می‌کنند.

آش پرشکه

آش ترخینه

آش ترخینه یا کشگینه به‌دلیل وجود کشک دارای خواص بسیاری است. این آش از نخود، لوبیا، عدس، سبزی آش، پیاز داغ، نعناع داغ، ادویه و کشگینه (بلغور گندم، کشک و سبزی معطر کوهی) تهیه می‌شود. حبوبات این آش را باید شب قبل خیس کنید.

ترخینه

کوفته نخودچی

گوشت چرخ‌کرده بدون چربی، آرد نخودچی، پیاز، پودر تخم گشنیز، زعفران، شکر، روغن مایع، ادویه (نمک و فلفل و زردچوبه)، شوید و آبلیمو مواد مورد نیاز برای تهیه‌ی کوفته نخودچی هستند. در دستور اصلی این کوفته رب گوجه وجود ندارد، اما اگر تمایل به افزودن آن به غذای‌تان دارید، می‌توانید در سس این غذا مقداری رب گوجه بریزید.

کوفته

آبگوشت دو گوله دودار

آبگوشت دو گوله دودار که به آن آبگوشت کشک لری نیز می‌گویند، از غذاهای محلی شهر اراک و استان لرستان است. در دستور اصلی این غذا اهالی لرستان از گوشت آبگوشتی، بادمجان سرخ کرده، نخود، لوبیا، پیاز،نعناع خشک، سیر، کشک، نمک، زردچوبه و روغن مایع استفاده می‌کنند.

پرتله

یکی دیگر از آش‌های مناسبتی لرستان که از قدیم در مراسمات مذهبی این استان طبخ و سرو می‌شود، آش پرتله است. این غذای ساده از ترکیب شیر، گندم و نمک و در مدت زمان اندکی می‌شود.

خورش قلیه ترش

در زمان صفویان به انواع خورشت‌ها قلیه (سرخ کرده) می‌گفتند. در ترکیب اصلی این خورشت از موادی چون گوشت، سیب‌زمینی، شیره‌ی تمر هندی، پیاز، زعفران، نمک، فلفل و روغن استفاده می‌شود که در صورت دلخواه می‌توانید مرغ را جایگزین گوشت کنید.

گوله ریزه

گوله ریزه یا همان  خوراک گوشت قلقلی در لرستان به‌دلیل افزوده شدن برنج خردشده، آرد گندم و سیب‌زمینی به ترکیب اصلی این غذا طعم فوق‌العاده‌ای پیدا کرده است. از آنجایی که زمان زیادی برای طبخ خوراک گوله ریزه لازم نیست، این غذا می‌تواند در مواقعی که مهمان سرزده دارید، به سفره‌ی شما رنگ و لعاب خاصی ببخشد. گوشت چرخ‌کرده، برنج نیم‌دانه، آرد گندم، روغن، سیب‌زمینی، رب گوجه و ادویه (نمک، فلفل، زردچوبه) مواد مورد نیاز شما برای تهیه‌ی این خوراک خوش‌طعم است.

خورش سیب درختی

برای تهیه‌ی این خورشت محلی لرستان به گوشت ران گوسفندی، روغن مایع، برگ بو، پیاز، آب، نمک و فلفل، سیب درختی، پیازداغ، سرکه، شیره‌ی انگور یا خرما و نشاسته‌‌‌ی ذرت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ نیاز است. بهتر است افرادی که از ناراحتی‌های عصبی رنج می‌برند، این خورشت را در رژیم غذایی خود جای دهند، زیرا علاوه بر ویتامین‌های گروه B، منیزیم و فسفر و برخی عناصر دیگر موجود در سیب اثر  آرام‌بخشی بر اعصاب دارد.

خورشت

۲۶ اردیبهشت روز گلونی؛ سربند زنان لر

 

گُلوَنی، سربندی باستانی است که زنان قوم لر به‌شکل خاصی به‌ سر می‌کنند و بخشی از پوشش زیبای زنان و مردان لرستان است. نسل جدید، از نوع کوچک آن به‌عنوان روسری استفاده می‌کند. این روسری با طرح زیبای سنتی، بین دیگر دختران ایرانی هم طرفدار زیادی دارد و یکی از سوغات‌های لرستان استبرای شناخت بیشتر فرهنگ پوشش در لرستان با کجاروهمراه باشید

5

گُلوَنی یا «گُل وَنی» در گویش لری به‌گونه‌ای از سربند یا روسری چهارگوش که معمولاً از جنس ابریشم با نقش‌های سنتی است گفته می‌شود . این پوششی است که زنان لر به‌طرز خاصی به سر می‌کنند و بخشی از پوشش سنتی زنان و مردان لرستان است. دختران نسل جدید از نوع کوچک آن به‌عنوان روسری استفاده می‌کنند. این روسری یکی از سوغات‌های لرستان است. این سربند درگذشته در لباس مردان هم به کار می‌رفت و به‌طور کلی سربند و دستار (عمامهاز زمان مادها و هخامنشیان در لباس مردان و زنان منطقه ایران استفاده می‌شد.

تاریخچه گُلوَنی

سربند در گذشته در لباس مردان هم به کار می‌رفت و به‌طور کلی گفته می‌شود که سربند و دستار ، پوششی با سه هزار سال قدمت است و از زمان مادها و هخامنشیان در لباس مردان و زنان ایران‌زمین استفاده شده است. به گفته عطا حسن‌پور، باستان‌شناس؛ بر اساس بیان مورخانی چون هرودت، ریشه سربند، آن‌هم سربند لُری به‌ هخامنشیان و مادها برمی‌گردد. بر اساس شواهد و نوشته‌های تاریخی، سربند از اجزای لباس‌های ایرانی همه ایرانیان، وابسته به آن و جدایی‌ناپذیر است.

02

«دیاکونوف» روسی در کتاب «تاریخ ماد» ، پوشش ایرانی را توصیف می‌کند و سربند را در مورد زن و مرد ایرانی ، هر دو به کار می‌برد. وجود دستاری یا سربندی به دور سر در نقش برجسته‌های تاریخی تائید می‌شود. در دوران میلادی و حتی پیش از مادها هم زنان و هم مردان دستار یا همان سربند بر سردارند. در سالنامه‌های آشوریان نیز می‌بینیم که این دستار هم بر سر زنان و هم بر سر مردان وجود دارد و در توصیف اقوام زاگرس، آشوریان، عیلامی‌ها و مادها از این سربند یاد می‌شود و در میان نقش برجسته‌های به‌جامانده این سربند به‌وضوح دیده می‌شود.

44

در لرستان کتیبه‌های به‌دست آمده است که تصاویر مرد و زن را با سربند و دستار نشان می‌دهد و بیشتر مورخان در توصیف‌هایشان از پوشش اقوام ایرانی به این دستار  یا همان سربند اشاره واضح و مشخص داشته‌اند.

02

در دوره‌های متأخر نیز کاربرد گُلوَنی شکل رایج‌تری پیدا می‌کند و به‌عنوان مثال در دوره قاجار در عکس‌های گرفته‌شده مردان با پوشش گُلوَنی دیده می‌شوند. مردان گلونی را دور «شو کلاو» یا همان کلاه لریانی مرسوم در منطقه لرستان می‌بستند و به‌گاه مهمانی یا جنگ ، به‌منظور تزیین یا نگه‌دارنده کلاه از آن استفاده می‌کرده‌اند.

002

در نقش آناهیتا روی یک پلاک گچبری در محوطه برزقباله لرستان، آناهیتا درست مانند زنان لر، سربندی به دور سر بسته است و گیسوان بافته و طناب پیچش از زیر آن هویداست. همچنین در دوران ساسانی نمونه‌ای از سربند دیده می‌شود که بسیار شبیه گلونی امروزی لرستان است. در گزارش مردم‌نگاری خرم‌آباد نیز به پوشیدن گلونی توسط مردان هم اشاره شده است و از آن به‌صورت سرپوشی از جنس ابریشم یادشده که مردان در مراسم شادی و سرور روی کلاه نمدی به دور سر می‌پیچیدند.

242

02

روز گُلوَنی

در روز ۲۶ اردیبهشت هم برنامه‌ی ویژه‌ای در خرم‌آباد برگزار می‌شود که به‌ روز گلونی معروف است ؛ بسیاری از دختران لر، اعم از معلمان، استادان، روزنامه‌نگاران، دانشجویان و فعالان فرهنگی جزو حامیان این حرکت هستند و با به سر کردن این پوشش این روز را جشن می‌گیرندرضا ساکی، ایده‌ی اولیه‌ی روز «روسری لری گُلوَنی» را مطرح کرده است و حالا، بحث به‌ روز «مِینا» یعنی پوشش لرهای بختیاری هم کشیده شده است و شبکه‌های اجتماعی را دربر گرفته است

024

امیدواریم در سالی که به نام فرهنگ نام‌گذاری شده است، حرکتی مردمی در راستای حفظ آیین و رسوم قوم لر انجام دهیم و این حجاب زیبای ایرانی را به جهانیان هنر و فرهنگ معرفی کنیم. همچنین خوشبختانه به‌زودی دبیرخانه‌ی گُلوَنی در خرم‌آباد تأسیس و از نماد (لوگو) گُلوَنی رونمایی خواهد شد.

021